Наръчник против скука - възможности ONline и OFFline и за това - какво да правим в свободното си време в период на социална изолация

Какво да правиш, ако си тинейджър в изолация? Как да запълниш най-плодотворно времето, когато не си на училище дистанционно? Как да поддържаш контакти с приятелите и как да спортуваш, ако си затворен вкъщи? Как да си полезен? И не на последно място – как да не полудееш, а да превърнеш безкрайните дни в нещо, от което да имаш дългосрочна полза?

На тези въпроси отговаря Елиан Монов, със създадения от него ресурс. Наръчника съдържа увод и 6 глави с идеи какво да правим повреме на епидемията ONline или OFFline, а именно: време за теб - да направиш или да прегледаш лист с целите си за 2020 г., да започнеш курс по йога, за твоето професионално развитие и умения – да започнеш курс по английски език,  за приятели ONline – да коментирате филми, за семейството – да сготвите нещо вкусно заедно като например кекс с компот от времето на баба, за изкуство онлайн – да посетиш ONline музей и време за автомобили – да инсталираш любима игра от детството с автомобили и да си припомниш чувството. На 5-тата страница има QR код, който може да бъде сканиран с камерата на телефона, като в него се крие препратка към календар със събития, уебинари и безплатни курсове. В последната страница се крие предизвикателството всеки прочел наръчника да изпълни една дейност от него и да качи снимка в Instagram или Facebook с #НаръчникПротивСкука. От публикуването му на 15 април до момента наръчника е прочетен от над 500 човека и има качени постове от предизвикали се участници.

Елиан Монов, абитуриент в Средно училище "Христо Ботев" гр. Козлодуй през учебната 2019/2020 година е участник в Международната награда на херцога на Единбург и председател на  Общински детски и младежки парламент - Козлодуй. Благодарение на успеха му е избран за посланик на Наградата в България в рамките на следващите 12 месеца, с още 22 изключително мотивирани младежи, с които ще бъдат част от Консултативния орган към Националния офис.

СПОДЕЛЕНО ОТ ЕЛИАН:

Здравейте, казвам се Елиан Монов, на 18 години и живея в село Хърлец, малко селце до атомната столица на България – град Козлодуй. Във връзка с главната ми цел към наградата изготвих „Наръчник против скука – възможности ONline и OFFline“, който има за цел да даде идеи на младежите, които имат свободно време след дистанционното училище и искат да го уплътнят с нещо полезно.

Как дойде идеята и моята главна цел:

Моята лична цел е да ръководя младежки срещи по интерактивен начин с активности и енерджайзъри.

Първоначалната ми главна цел бе да организирам интерактивна среща с минимум 6 участници, която да обобщи резултатите от провеждането на “19-та Национална среща на младежките парламенти, април 2020 г., в град Козлодуй“.

Епидемичната обстановка е предизвикателство за целия свят, включително и за участниците в Наградата, затова промених и адаптирах главна цел, за да остане валидна.

Обмислих различни варианти и така ми хрумна идеята – да организирам видео разговор на тема „Възможности от вкъщи – #ЩеСеСправимЗаедно“, в който да представя „Наръчник против скука – възможности ONline и OFFline“.

Сега моята цел е да споделя събраните интерактивни дейности от наръчника и да ги направя достъпни за все повече младежи в България!

Искам да благодаря на моят ментор Ангел Христов  и лидер Станислава Рашкова за това, че са винаги до мен.

Защо създадох този наръчник – младежите- какви сме ние по природа – какво искаме?

Ние младите сме пълни с енергия, затворени вкъщи имаме голяма нужда от това да правим нещо, дали да участваме в онлайн събития на живо или пък да направим пролетно почистване, все има възможности и наръчника дава точно такива идеи, които читателите могат да пригодят според интересите си.

Защо възможностите ONline или OFFline?

Младите хора прекарваме голяма част от свободното си време ONline в интернет и в момента много компании дават безплатен достъп за курсове по английски език, по графичен дизайн, като по този начин дават възможност вместо да скучаем вкъщи – да развием умение, което ще ни бъде от полза в живота след гимназията. Да посетим виртуално музей или да изгледаме концерт на живо. Можем да се чуем с нашите приятели ONline и да коментираме интересни теми.

Ние хората имаме нужда от това да бъдем сред природата и да се обръщаме към вътрешното си аз, така се чувстваме по-спокойни и се грижим за нашето психическо здраве. OFFline ние можем да тренираме йога и да правим упражнения за това. Да обърнем внимание на семейството, например да направим кекс с компот от времето на баба или да засадим билки и цветя на балкона или градината, ако живеем в къща.


"Наръчник против скука - възможности ONline и OFFline" ще откриете в секция "Полезни ресурси".